Pause

In het plaatsje Bromölla in Zweden bezocht ik tijdens mijn vakantie een expositie in het IFÖ center. Gesitueerd in een mooie oude fabriekshal waar onderweg ons oog op viel. De fabriekshal zelf is ook omgetoverd tot een kunstwerk, zoals ook te zien is op de site.

Op het eind van de rondgang, waar het werk van diverse kunstenaars te zien is, was het werk Pause te zien van Edit Szabó & Alexandra Fransson. In deze link vind je meer info over hun werk.

Zij willen hiermee een andere invulling geven aan het initiële gedachtegoed van Vilmos Csányl, een Hongaarse ethiloog en schrijver die menselijk en dierlijk gedrag heeft bestudeerd. In zijn provocatieve zienswijze is de wereld beter af als de mensheid passief voor de TV gaat zitten. Tijdens de Corona pandemie bleven veel mensen natuurlijk thuis en dat gaf de natuur kans om te herstellen en regenereren. De negatieve inpact van het gedrag van mensen werd daardoor een stuk minder.

Deze beide kunstenaars willen een alternatieve invulling geven aan het door hem gewenste beeld van mensen voor de TV. In plaats van niets doen, moedigen zij mensen aan om even een stap terug te doen en de tijd te nemen om na te gaan wat nu echt belangrijk is. We hebben wel actie nodig, maar met een intentie. Als we pauzeren en reflecteren, misschien kunnen we dan een positieve impact hebben in plaats van een negatieve. Graag brengen zij de discussie richting menselijke waardes en senses.

De vragen die gesteld worden: Wanneer had jij voor het laatst tijd voor reflectie. Heb je helder voor jezelf wat belangrijk voor je is?

De laatste zin horend bij de expositie:

‘Maybe if we paused and slowed down just for a second, we could see ourselves and others with more compassion, and maybe get rid of harmful habits and behaviors.’

 

 

 

 

Wat een treffende gelijkenis met het gedachtegoed wat voor een groot deel onder mijn activiteiten ligt, bewuster leven.

Heel specifiek ook bij de Je Moet Niks training gaat het om het leren en trainen van levensvaardigheden;

  • Hoe maak jij je keuzes?
  • Hoe vaak doe jij de dingen zoals je het gewend bent, op de automatische piloot?
  • Hoe ga je om met de uitdagingen van het leven?
  • Hoe vaak kies je bewust wat je wel of niet doet? En waarom?
  • Wat brengt jouw gedrag jou? En wat kost het je?
  • Heb je helder wat voor jou belangrijk is en wie voor jou belangrijk zijn?
  • Voel je wel dat je hier graag verandering in wilt, maar weet je nog niet hoe?

Met de Je Moet Niks training ga je hiermee aan de slag en word je mentaal en fysiek fitter op je eigen manier.

Het ‘gewone’ leven is vaak al uitdagend genoeg en dan zijn deze vaardigheden heel helpend! Ook in lastige situaties en als het leven tegenzit kun je hiermee dan beter voor jezelf zorgen.

Wil je hierbij stilstaan en hier meer over weten, laat het dan gerust weten.

Gelijk aanmelden kan natuurlijk ook, klik hiervoor op de Je Moet Niks link.